Grilujeme houby

s opečeným česnekem a kozím sýrem

Grilované houby

s opečeným česnekem a kozím sýrem

 

4 až 6 porcí 

Doba přípravy:           20 minut 
Doba marinování:     minimálně 15 minut, maximálně přes noc 
Doba vaření:              25 minut 

Ingredience:

  • 2 velké portobello houby 
  • 8 velkých žampionů 
  • 5 velkých kusů hlívy ústřičné 
  • 4 velké houby shiitake 
  • 3 šálky velmi horké vody 
  • ½ šálku balzamikového octa 
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje 
  • 1 lžíci Crelského Cajunského koření (skládá se ze soli, papriky, škrobu, černého pepře, cibule, bazalky, česneku, fenyklu a tymiánu) 
  • 1 velkou sladkou cibuli nakrájenou na 3 centimetrové kousky 
  • 1 šálek rozdrobeného kozího sýru 
  • 1,5 lžíce česnekového koření na gril 
  • 1 lžíci nakrájených listů čerstvé bazalky 
  • Sůl a nahrubo čerstvě namletý černý pepř podle chuti 
  • Balzamikový ocet a olivový olej navíc nakonec

Houby jsou masité a syté a mohou tedy skvěle zastoupit maso. Tento recept je tedy skvělý pokrm pro 4 až 6 lidí.

Postup:

 Postup: 

  1. Vložte houby do velké mísy a nalijte na ně horkou vodu. Položte na houby talířek, aby byly potopené. Nechte je ponořené asi 15         minut; tak na grilu nevyschnou.
  2. Vylijte vodu a houby nechte v míse. Přidejte ½ šálku octa, ½ šálku oleje a směs koření a dobře promíchejte.
  3. Předehřejte gril na středně vysokou až vysokou teplotu (asi 230°C)
  4. Vyjměte houby z octové směsi, marinádu nevylévejte, a položte na gril hlavou dolů. Grilujte 8 až 12 minut, poté otočte, dokud houby   nezměknou a lehce se neopečou.
  5. Zatímco se houby grilují, potřete kousky cibule octovou marinádou a grilujte 8 až 10 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou.
  6. Nechte houby a cibuli vychladnout a poté je rozkrájejte na 2,5 cm kousky. Smíchejte v misce s kozím sýrem, solí a pepřem, přidejte pár kapek olivového oleje a balzamikového octa.
  7. Podávejte v pokojové teplotě jako přílohu ke grilovaným steakům nebo vepřovým kotletám. 

Mějte na paměti, že všechny typy hub mají rozdílný čas vaření, houby portobello zaberou na uvaření nejvíce času, trochu kratší dobu trvají shiiatke, poté žampiony a nakonec nejméně času na uvaření zaberou hlívy ústřičné.