Plněné grilované cibule

na prkénku

Plněné sladké cibule

na prkénku

 

6 porcí 

Doba přípravy:        2 hodiny 
Doba vaření:         40 minut

 

Poslední dobou jsem nadšen plněnou zeleninou. Plněné chilli papričky a nyní cibule. Tento recept obsahuje cibule plněné slaninou a 3 různé sýry perfektně ugrilované na prkénku. Tyto cibule mohou chutnat skvěle ať už s masem nebo bez něj. Celé je to o vaší představivosti.

Ingredience:

  • 2 tenká prkénka z javoru namočená ve vodě
  • 6 velkých neoloupaných cibulí
  • 3 šálky speciálního polotmavého piva anglického typu Ale
  • 1 lžíci koření na mořské plody
  • ½ šálku mozzarelly nakrájené na kostičky
  • ¼ šálku nastrouhaného parmazánu
  • ½ šálku strouhanky
  • 4 plátky nadvakrát uzené slaniny, opražené dokřupava, následně nakrájené
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petržele
  • 1 lžičku koření na gril
  • 6 čerstvých mozzarellových bochánků
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1.    Omyjte neoloupanou cibule studenou vodou a odstraňte nečistoty. Osušte cibule suchými papírovými utěrkami. Odstraňte vrstvy cibule, které se odlupují. Lehce očistěte vršky cibulí a stopku tak, aby na cibuli nezbyly žádné nečistoty. Cibule dejte stranou, krájet je budete později. Neodstraňte příliš mnoho vrstev cibule, to je to, co bude vše držet pohromadě.

2.    Vložte očistěné cibule do velkého hrnce s pivem a dostatkem vody tak, aby cibule byly ponořené. Přiveďte pivní vodu k varu; ztište oheň na středně silný až slabý a nechte lázeň probublávat 30 minut, dokud cibule nezměknou.

3.    Nechte cibule v lázni vychladnout (počítejte s tím, že toto může trvat několik hodin). Osušte cibule, odstraňte přebytečnou tekutinu. Dejte cibule do misky; zakryjte a dejte chladit nejméně na jednu hodinu, zároveň ne na více než 24 hodin.

4.  Ostrým nožem odstraňte stopku z každé cibule tak, abyste je mohli postavit kolmo. Poté píchněte do každé cibule pod úhlem 45° asi 2,5 cm pod okrajem cibule. Zatlačte špičkou nože doprostřed cibule. Udělejte kruhovitý pohyb a vyprázdněte prostředek cibule. Vytvořte tento kráter tak hluboký, jak můžete, ale bez poškození vnějších vrstev cibule. Nakrájejte vnitřní části cibule nadrobno a dejte stranou. Oloupejte cibulovou slupku, poté rozložte rovnoměrně na namočené prkénko a dejte stranou.

5.    Smíchejte na kostičky nakrájenou uvařenou cibuli, mozzarellu, parmazán, strouhanku, slaninu, petržel a koření na gril.

6.   Předehřejte gril na střední teplotu. Vždy dejte jeden mozzarellový bochánek do dutiny všech cibulí, ochuťte solí a pepřem. Nasypte sýrovou náplň na vrch mozzarellového bochánku a jemně zatlačte dovnitř tak, aby se náplně vešlo do cibule co nejvíce.

7.       Dejte prkénko na gril a zavřete víko. Grilujte 30 až 40 minut do chvíle, než budou cibule zlatavě hnědé a dokud nebude náplň horká a křupavá. Sundejte z grilu.

 

Takže jsme měli plněné papriky, chilli papričky a teď cibule, myslím, že jsem zmiňoval i plněné hamburgery. Které další dobroty jste plnily? Ve kterých dobrotách jste schovali jiné dobroty?